
De steunpoot
De steunpoot word vooral gebruikt bij achterwaarts gerichte kinderzitjes – soms ook bij voorwaarts gerichte kinderzitjes zoals bij de BeSafe iZi Comfort X3 ISOFIX – en het doel van deze poot.
Definitie volgens de R129 regel (I-Size):
Een steunpoot is een permanent aan een kinderbeveiligingssysteem bevestigde anti-kantelvoorziening die de belasting overdraagt van het kinderbeveiligingssysteem naar de voertuigstructuur. De steunpoot moet in de lengte verstelbaar zijn (in de Z-richting) en mag ook in andere richtingen verstelbaar zijn.
Zoals de definitie reeds goed omschrijft, heeft de poot als doel om bij een ongeval te voorkomen dat het autostoeltje gaat kantelen en tevens de krachten die hierbij vrijkomen over te dragen naar de auto.
Waarom altijd voor de steunpoot kiezen?
Het doel van de autostoel tijdens een botsing is het kind te beschermen. Deze bescherming bestaat uit het verdelen van de krachten over het lichaam van het kind. De achterzijde van een achterwaarts gerichte autostoel moet de kracht van het ongeluk opnemen en de rest verdelen over het sterkste deel van het kinderlichaam, de rug. De steunpoot zorgt ervoor dat de autostoel dit beter doet.
Bij een frontale aanrijding, zal het kind en de autostoel die beide achterwaarts vervoerd worden, naar de voorzijde van het voertuig willen gaan. Met deze voorwaartse beweging zal de stoel ook naar beneden willen kantelen, omdat de zitting van de achterbank samengedrukt word. Hoe meer de stoel naar voren zal kantelen des te meer de baby naar de bovenzijde van de autostoel zal schuiven. Als het kind omhoog schuift zullen de krachten meer op de schouders en nek van het kind komen.
De steunpoot voorkomt dat de stoel tijdens een ongeval naar beneden zal kantelen, wat om zijn beurt voorkomt dat het kind zal schuiven in de autostoel. Hierdoor kunnen de krachten dus beter opgenomen door de rugleuning van de autostoel en dus beter verdeeld worden over de rug van de baby ipv de nek en schouders.
De gordelloop – er wordt géén gebruik gemaakt van een steunpoot – aan de achterzijde van de autostoel heeft ook als doel om het naar beneden kantelen te voorkomen.
Opveren beperken
Naast het opvangen / verdelen van de krachten heeft de steunpoot ook als doel het opveren van de autostoel te voorkomen bij een frontale crash. Het opveren van de de autostoel naar rugleuning van de achterbank. Dit voorkomt dan weer dat het hoofd van het kind de bank raakt tijdens een frontale aanrijding.
Hoe kan dit? Je kunt het opveren van de autostoel tijdens een ongeluk vergelijken met het springen op een trampoline. Hier geldt namelijk de natuurkunde wet ACTIE = REACTIE. De actie is springen en de reactie is het omhoog komen. Spring je zacht dan kom je niet hoog en spring je hard op de trampoline dan kom je hoger. Een autostoel zal tijdens een frontaal ongeluk naar beneden bewegen – bank zal worden ingedrukt – en zal daarna dan ook weer opveren. Bij een autostoeltje met steunpoot zal de rotatie naar beneden veel minder zijn, dus ook het opveren van de stoel zal minder krachtig zijn.
Installatie van de steunpoot
De steunpoot moet op de bodem van het voertuig rusten. Bij auto’s waar een “opbergvak” in de vloer aanwezig is geldt, dat de poot in deze ruimte op de bodem dient te staan en NIET op de “deksel” van deze ruimte. De krachten die bij een ongeluk vrijkomen zullen zorgen dat de poot de deksel zal doen breken en hierdoor het opveren van de stoel zal vergroten. Mocht de steunpoot niet op de bodem kunnen staan in een dergelijk geval, dan kan men overwegen de stoel op een andere locatie te installeren of de ruimte op te vullen met een stevig niet indrukbaar materiaal zoals een baksteen of dergelijk.
In de onderstaande filmpjes laten de verschillen in beweging van de babyautostoel zien. De autostoel zonder steunpoot komt verder van de bank omhoog komt. De crash test waarbij een autozitje met steunpoot getest wordt heeft in dit geval minder beweging en zal de kans op verwondingen doen afnemen.
*: Onderstaande filmpjes zijn twee willekeurige filmpjes en vertellen niets over het merk. Ze zijn uitsluitend bedoeld om het verschil tussen het gebruik van een steunpoot te laten zien.

Autostoel Base
Babyautostoeltjes zijn standaard niet voorzien van een steunpoot. Wil je als ouder gebruik kunnen maken van een steunpoot dan is een autostoel-base noodzakelijk voor dergelijke autostoeltjes. Naast dat een base makkelijk is, geeft het ook een betere veiligheid bij een ongeval.
[…] TIP: Kies bij een groep 0 altijd ook een base, dit is veel veiliger. […]