Vanaf juni 2013 gaan er andere regels voor autostoeltjes gelden. Producenten kunnen vanaf dan hun autostoeltjes laten keuren voor de I-Size norm. Vanaf eind 2013 zijn ook de eerste auto’s met I-Size-keuring beschikbaar en in de loop van 2014 groeit deze beschikbaarheid nog meer. De huidige norm ECE R44 zal waarschijnlijk tot 2018 naast de nieuwe standaard blijven bestaan.
I-Size wat is dat?
i-Size is/wordt een nieuwe standaard voor autostoeltjes. Deze nieuwe standaard zal de komende jaren naast de huidige veiligheidsnorm R44 zal bestaan, maar daarna deze norm vervangen. Deze nieuwe standaard zal het vervoer van kinderen tot 15 maanden in achterwaartse rijrichting verplicht maken. Daarnaast zullen alle autostoeltjes uitgerust moeten zijn met ISOFIX (voorkomt het fout monteren van de stoel) en de introductie van een zijwaartse aanrijdingtest. De i-Size norm zal het voor ouders ook makkelijker maken om het juiste kinderstoeltje te kiezen en te installeren. Het reizen van een kind in de auto zal hierdoor nog veiliger worden.
Leeftijd en lengte
I-Size is gebaseerd op de leeftijd en de lengte van het kind in plaats van het gewicht, zoals dat in de huidige ECE R44 norm het geval is. Hierdoor is het voor de ouders makkelijker om het juiste autostoeltje te kiezen. Tevens bieden deze nieuwe autostoeltjes de mogelijkheid om je kind tot minimaal 15 maanden achterwaarts in de auto te vervoeren. Achteruitkijkend vervoeren van een kind in de auto is de veiligste manier, omdat dit in het bijzonder hoofd- en nekletsels te voorkomt bij een aanrijding. Achterwaartse autostoeltjes zijn 5x veiliger dan voorwaarts gerichte autostoelen.
In het kort
In het kort geldt voor autostoeltjes die aan de I-Size norm voldoen het volgende:
- Gericht op leeftijd en lengte van het kind (maakt kiezen makkelijker)
- Voorzien van ISOFIX, verminderd verkeerd gebruik
- Kind tot minimaal 15 maanden achterwaarts vervoeren
- Betere bescherming voor zijwaartse aanrijdingen
- De ECE R44 norm zal tot circa 2018 naast de I-Size norm blijven bestaan
duss allemaal heel leuk en aardig, maar wie betaald dit?? als alleenstaande moeder heb je het namelijk niet breed. en ik heb net zitten kijken maar een stoeltje van ruim 400 euro kan ik me niet bekostigen, of krijgen we hier ook nog subsidies voor?? hoe moeten wij dat dan doen??
die stoeltjes zijn nu erg duur omdat er geen vraag naar is, dat gaat straks echt wel veranderen! het is 5x veiliger, dat is het belangrijkste!
in veel landen is dit al lang de norm en zijn de stoeltjes prima betaalbaar, vergelijkbaar met wat je nu betaalt voor een stoeltje zeg maar
wat als ik van achteren word aan gereden?? ongeluk wat vaak voor komt?? dan is de klap het zelfde als dat het kind in de rij richting zit>
wie gaat die bekostigen? ik heb een zoon van 7 maand wat nu al te groot is voor een maxicosie en dus in het auto stoeltje nr 1 zit. … werkeloos en maar 1 inkomen … wie gaat deze nieuwe wetgeving betalen?? wanneer is het echt verplicht in de auto? want ik ga niet nog eens een stoel kopen van 400-500 euro…deze heeft al 250 gekost….
Bianka, uiteraard komen ook aanrijdingen van achteren voor, echter dit zijn er minder dan voorwaartse aanrijdingen blijkt uit de cijfers. De krachten
bij een achterwaartse aanrijding zijn minder dan bij een voorwaartse aanrijding (stukje natuurkunde). Er zal met de wijziging van de wet ook een overgangsperiode zijn.
Hierbij zijn zowel voorwaartse als achterwaartse stoelen toegestaan. Je hoeft dus geen nieuwe stoel te kopen.
Zoals in het bericht staat blijven de oude goedkeuringen in ieder geval nog tot 2018 geldig (nog minstens 4 1/2 jaar dus). Daarna zal mogelijk het nieuwe type vereist worden, maar waarschijnlijker zullen die zonder de nieuwe goedkeuring eerst nog een poosje niet verkocht mogen worden, maar nog wel geaccepteerd zijn.
Ik ga er van uit dat de babies (en de nieuwe babies van de komende drie jaar) op 1-1-2018 ouder zijn dan 15 maanden 🙂
Dus deze informatie is vooral interessant voor wie nu een nieuw veilig stoeltje voor de toekomst wil kiezen.